Waar veel virussen vandaan komen

27 Mar 2020 | Terug naar Nieuws, publicaties en jaarverslagen
Dutch

Image

 

Momenteel bevinden we ons middenin de coronacrisis. Adviezen van het RIVM liegen er niet om. Zoveel mogelijk binnen blijven, 1,5 meter afstand houden, in ellebogen hoesten of in papieren zakdoekjes. En heel vaak handen wassen. De vraag is hoe we het beste om kunnen gaan met uitbraken van ziekteverwekkers in de toekomst. Goed om te weten is waar ze vandaan komen.

We zijn steeds meer gaan reizen en nemen zo ongemerkt ziektes mee naar andere landen. Ook klimaatverandering speelt een rol. Maar wat heel belangrijk is, is onze omgang met dieren.

Sprong van dier naar mens

Het antwoord op de vraag waar veel ziektes vandaan komen hebben we eigenlijk al gegeven. Van dieren. We spreken hier van zoönosen. Dit zijn ziektes die door besmetting via dieren op mensen kunnen overspringen. Het coronavirus is het meest recente voorbeeld. Maar ook ziektes als AIDS, knokkelkoorts, West Nijlkoorts en de vogelgriep zijn voorbeelden.

Onze omgang met dieren en met elkaar

Het komt erop neer dat we goed moeten opletten hoe we met dieren omgaan. We moeten altijd alert blijven op goede hygiëne zodat ziekteverwekkers niet van dieren op mensen overspringen. Als dat wel gebeurt dan moeten we heel alert zijn dat het niet van mens tot mens verder gaat. Dus ook voor onszelf is hygiëne belangrijk.

Maar soms gaat het toch mis. Daarom is onderzoek van groot belang. Onderzoek naar vaccins en medicijnen, maar ook naar hoe een ziekteverwekker te werk gaat. En hoe ons afweersysteem erop reageert. Hoe meer wetenschappers weten over bekende virussen, des te sneller kunnen ze reageren op nieuwe dreigingen. De sneltreinvaart waarmee het onderzoek naar vaccins en medicijnen tegen het coronavirus vordert is mede te danken aan eerder onderzoek naar andere coronavirussen zoals MERS en SARS.

Wat doet BPRC?

Ook BPRC doet onderzoek naar zoönosen. Onze afdeling Virologie werkt bijvoorbeeld aan Riftdalkoorts, knokkelkoorts (dengue), West Nijlkoorts, AIDS, en nu ook Covid-19. (Op onze site is meer te lezen over onze onderzoeksgebieden.)

Chinese onderzoekers hebben aangetoond dat resusapen bevattelijk zijn voor corona en na besmetting immuun zijn. Omdat het afweersysteem van resusapen erg lijkt op dat van mensen zijn zij een belangrijk stukje in de grote puzzel naar een vaccin.

Daarom is het is van belang dat we ervoor zorgen dat onze apen niet zomaar besmet raken met het virus. Dieren die immuun zijn kunnen we tenslotte niet meer inzetten bij coronastudies. Hierom moeten we onze apen goed beschermen. Meer informatie staat in dit nieuwsartikel.