Hoe aangeboren immuunresponsen in de mens en in de aap hetzelfde gereguleerd zijn

14 Mar 2019 | Terug naar Nieuws, publicaties en jaarverslagen
Dutch

Onderzoekers van de Unit Alternatieven van BPRC hebben een nieuwe route ontdekt om het aangeboren immuunsysteem te sturen. Dat is belangrijk, omdat veel therapieën tegen ernstige ziektes gericht zijn op het activeren of remmen van het immuunsysteem.

Het menselijk lichaam beschikt over een aangeboren immuunsysteem. Dit oudste deel van ons immuunsysteem stelt ons in staat snel en adequaat te reageren op allerlei ziekteverwekkers. Dit aangeboren immuunsysteem is erg krachtig. Wanneer het systeem overgeactiveerd raakt, of ontspoort, kan dat leiden tot ongewenste effecten; van weefselschade tot auto-immuunziektes. “Het is dus belangrijk dat het activatieproces strikt gereguleerd wordt”, vertelt Jeffrey Bajramovic, hoofd van de Unit Alternatieven bij BPRC.

Lees hier meer over hoe het immuunsysteem werkt.

Menselijke cellen

In hun studie hebben onze onderzoekers vooral gewerkt met menselijke cellen, afkomstig uit bloed van bloeddonoren, en met cellen afkomstig van resusmakaken. “Deze cellen hebben we blootgesteld aan allerlei ziekteverwekkers, in combinatie met moleculen die bepaalde receptoren blokkeerden”, legt Jeffrey uit. “Eén van deze receptoren, de adenosine A3-receptor, blijkt onverwacht belangrijk te zijn om een goede aangeboren immuunrespons op gang te helpen die mogelijk bepaalde ziekteverwekkers in toom houdt.”

Nieuwe familie

Verder onderzoek wees uit dat zonder een goede aangeboren immuunrespons ook de latere adaptieve immuunrespons gemankeerd is, wat belangrijk is voor het immunologisch geheugen. Jeffrey: “Daarnaast zijn we erin geslaagd de onderliggende signaleringsroutes helemaal te ontrafelen. En zo hebben we een nieuwe familie van moleculen kunnen identificeren, die betrokken is bij het reguleren van aangeboren immuunresponsen. En dat geeft voor in de toekomst meer therapeutische doelen om aan te werken.”

Deze bevindingen zijn overigens niet van toepassing op de muis, een proefdier waar immunologische onderzoekers veel mee werken. “Daar zijn aangeboren immuunresponsen waarschijnlijk anders gereguleerd. Wat nog maar eens onderstreept dat hoe verder diersoorten qua afstamming van elkaar afstaan, hoe moeilijker het is om te zeggen of gevonden resultaten ook voor de mens toepasbaar zijn.”

Meer weten over dit onderzoek?

Lees hier het uitgebreide, wetenschappelijke artikel.