Hoe de inzet van proefdiervrije innovaties ook helpt om dierproeven beter uit te voeren

31 Aug 2021 | Terug naar Nieuws, publicaties en jaarverslagen
Dutch

Image

 

Binnen BPRC is veel aandacht voor de ontwikkeling van proefdiervrije innovaties. Zo ontwikkelden we een groot aantal bioassays, die ook handig bleken te zijn bij onderzoek naar MS waarvoor proefdieren ingezet worden.

De ontwikkeling van proefdiervrije innovaties gebeurt binnen alle onderzoeksafdelingen, maar ook bij de Unit Alternatieven die zich hier specifiek op richt. Binnen hun onderzoeksprogramma is er een bibliotheek aan bioassays ontwikkeld. Deze bioassays zijn eeuwigdelende cellijnen waarmee het mogelijk is om aangeboren afweerreacties in kaart te brengen, zonder dat hier dierproeven voor nodig zijn.

Het bekende diermodel voor MS

Experimentele auto-immuun encephalitis (EAE) is een bekend diermodel om menselijke ziektes als multipele sclerose (MS) in te bestuderen. Door proefdieren bloot te stellen aan een ‘auto-antigeen’, in combinatie met een sterk adjuvant (een hulpstof die het aangeboren afweersysteem stimuleert) ontwikkelen ze een afweerreactie tegen het auto-antigeen. Het bijbehorende ziektebeeld lijkt op dat van MS bij de mens.

Bioassays

In de huidige studie hebben onderzoekers uit Frankrijk samen met BPRC onderzoekers, het gebruik van EAE auto-antigenen bestudeerd. De Franse onderzoekers hadden namelijk ontdekt dat het gebruik van verschillende preparaten van hetzelfde auto-antigeen een ander type EAE tot gevolg had. Nadat ze allerlei andere mogelijke factoren hadden uitgesloten, hebben we de verschillende preparaten onder andere met behulp van onze bioassays geanalyseerd.

De bioassays toonden aan dat de preparaten sporen van bacteriële verontreiniging bevatten. Door de lage concentratie waren die niet te detecteren met routinematige kwaliteitscontroles maar onze bioassays toonden aan dat ze, ondanks de lage concentratie, biologisch actief waren. In het EAE model kunnen deze bacteriële verontreinigingen werken als een extra adjuvant en daarmee het ziekteverloop beïnvloeden.

Onze bioassays kunnen daardoor helpen bij de verbetering van uitvoering en reproduceerbaarheid van dierproeven. En uiteindelijk, mogelijk, ook proefdiergebruik verminderen.

Meer weten? De hele studie is hier terug te lezen.