Vakgenoten geven prijs aan promovenda BPRC

19 Dec 2019 | Terug naar Nieuws, publicaties en jaarverslagen
Dutch

Image

 

Onderzoek aan tuberculose bekroond door Nederlandse Vereniging voor Immunologie

De Bright Spark Award gaat dit jaar naar Karin Dijkman, promovenda in onze tuberculose-onderzoeksgroep. Zij nam deze prijs voor jonge onderzoekers op 11 december in ontvangst tijdens de jaarlijkse (winter)conferentie van de Nederlandse Vereniging voor Immunologie (NVVI). Karin dankt deze kroon op haar werk aan haar onderzoek naar een alternatieve vaccinatieroute ter bescherming tegen tuberculose.

‘Ongelooflijk,’ zegt Karin, daags na de uitreiking. ‘Ik vond het al een prijs op zich dat ik mijn verhaal op het podium mocht vertellen, voor zo’n groot publiek. Om dan ook nog eens als Bright Spark gekozen te worden, is helemaal fantastisch. Zeker omdat tuberculose niet de meest in het oog springende infectieziekte is. Daarom zie ik dit ook als bekroning voor het TB-werk bij BPRC.’

Jonge onderzoekers in de schijnwerpers

Tijdens deze jaarlijks conferentie van de NVVI brengen vakgenoten elkaar op de hoogte van hun vorderingen op het gebied van de immunologie. Met de Bright Spark Award - een juryprijs - zet de organisatie jonge immunologisch onderzoekers in de schijnwerpers.

Na een long list van vijftig en een short list van negen inzendingen, nodigde de jury vier onderzoekers uit hun werk te presenteren tijdens de conferentie. Op het hoofdpodium kregen ze een kwartier om hun verhaal te delen met hun vakgenoten in de grote zaal van congrescentrum Leeuwenhorst (Noordwijkerhout).

Jury over haar werk en presentatie

Als een van de vier genomineerden vertelde Karin over haar onderzoek (zie onder aan dit bericht) naar een alternatieve vaccinatieroute ter bescherming tegen tuberculose. De jury was positief over de inhoud van haar werk en over het ‘transleerbare karakter’ van het onderzoek; ofwel, de (mogelijke) toepasbaarheid van onderzoek in de kliniek. Bovendien prees de jury de manier waarop Karin de ‘complexe materie’ op een heldere wijze uiteenzette. Samen met de award won zij een, door Elsevier Immunology Letters, beschikbaar gestelde geldprijs van 500 euro.

Betekenisvolle bijdrage aan vakgebied immunologie

BPRC is trots op Karin en op het feit dat wetenschappelijk promotieonderzoek van BPRC op deze manier wordt gelauwerd. ‘Fijn dat vakbroeders ons werk waarderen als betekenisvolle bijdrage aan het vakgebied immunologie,’ zegt Frank Verreck, hoofd van het tuberculose onderzoeksteam van BPRC. ‘En voor een jonge onderzoeker als Karin is deze prijs natuurlijk een prachtige stimulans om verder te gaan.’

Het laatste woord is aan Karin zelf: ‘Het is erg fijn dat deze vakgenoten het belang van dit onderzoek (h)erkennen en de kwaliteit van mijn presentatie zo wisten te waarderen. Het feit dat ik op het hoofdpodium mocht staan én dat mijn werk ook nog eens werd bekroond, is een enorme eer.’  

Waar gaat Karins promotieonderzoek over?

Karin Dijkman publiceerde begin 2019 een artikel over haar onderzoek in het vooraanstaande Nature Medicine. De meest opvallende uitkomst van haar onderzoek is dat de preventieve werking van het bestaande TB-vaccin BCG sterker is wanneer het via de luchtwegen wordt toegediend in plaats van - zoals gebruikelijk - via de huid.

Via deze zogeheten ‘mucosale vaccinatie’ blijken zeer gevoelige resusapen niet alleen beschermd tegen ziekte, maar zelfs tegen de infectie als zodanig. Bovendien ontdekte Karin bij mucosale BCG-toediening unieke reacties van het afweersysteem, die mogelijk verklaren waarom zo’n alternatieve vaccinatiestrategie beter werkt dan de traditionele manier. Meer hierover in dit eerdere nieuwsbericht over haar NMED paper (januari 2019).