Succesvolle Nederlandse Malariadag 2024 bij BPRC

06 Dec 2024 | Terug naar Nieuws, publicaties en jaarverslagen

Image

 

De Nederlandse Malariadag is een jaarlijkse bijeenkomst die plaats vindt in Nijmegen, Leiden of Rijswijk. De bijeenkomst van vorige week was op donderdag 28 november bij BPRC in Rijswijk. Meer dan vijftig wetenschappers uit heel Nederland kwamen bijeen om over hun recente werk aan malariagerelateerde onderwerpen te vertellen.

Hoge diversiteit van MHC klasse II genen in kaart brengen

11 Nov 2024 | Terug naar Nieuws, publicaties en jaarverslagen

Image

 

Een belangrijke groep eiwitten van het immuunsysteem zijn de MHC klasse II moleculen. Deze moleculen zijn aanwezig op de buitenkant van bepaalde immuuncellen en zijn essentieel voor de herkenning van ziekteverwekkers en het activeren van het afweersysteem. De genetische diversiteit binnen MHC klasse II is groot, wat kan zorgen voor verschillende immuunreacties tussen individuen en populaties.

Merel Langelaar is de nieuwe directeur van BPRC

04 Nov 2024 | Terug naar Nieuws, publicaties en jaarverslagen

Image

 

Met veel plezier, vol vertrouwen en trots kondigen wij aan dat BPRC een nieuwe directeur heeft gevonden. Prof. dr. Merel Langelaar zal 15 november 2024 beginnen in haar nieuwe functie. De keuze van de Raad van Toezicht, met groen licht van onze Ondernemingsraad, viel op Merel op basis van haar kwaliteiten en ervaring in combinatie met haar prettige persoonlijkheid.

The Atlas of Diagnostic Pathology in Nonhuman Primates

18 Oct 2024 | Terug naar Nieuws, publicaties en jaarverslagen

Image

 

Eerder dit jaar verscheen The Atlas of Diagnostic Pathology in Nonhuman Primates. Dit werk biedt de eerste uitgebreide geïllustreerde verzameling van klassieke laesies bij ziektes bij niet-menselijke primaten, samengesteld door een internationaal team van deskundigen, waaronder de veterinair patholoog van BPRC.

Nieuwe methode vermindert gebruik van dieren voor tetanusvaccin

07 Oct 2024 | Terug naar Nieuws, publicaties en jaarverslagen

Image

 

 

Vaccins tegen difterie en tetanus bevatten geïnactiveerde pathogene eiwitten die het immuunsysteem stimuleren om bescherming op te bouwen. Om de consistentie en werkzaamheid van elke batch van het vaccin te waarborgen, worden nieuwe batches momenteel nog getest op kleine dieren om de werkzaamheid van het vaccin te bevestigen.

Mogelijke lactose-intolerantie bij apen met diarree

04 Oct 2024 | Terug naar Nieuws, publicaties en jaarverslagen

Image

 

Sommige apen bij ons hebben last van langdurige diarree. Naast infecties kan diarree ook worden veroorzaakt door voeding. Bij apen waarvan we zeker wisten dat ze geen infectie hadden, maar toch last bleven houden van diarree, besloten we hun dieet onder de loep te nemen. Gedurende twee jaar hebben we verschillende soorten voeding geprobeerd en goed bijgehouden of hun ontlasting verbeterde.