Onderzoek in apen biedt zicht op nieuw medicijn tegen auto-immuunziekten

18 Dec 2020 | Terug naar Nieuws, publicaties en jaarverslagen
Dutch

Image

 

Immuuntherapie om auto-immuunziekten te behandelen heeft een nieuwe impuls gekregen. Mede dankzij apen en muizen weten we nu meer over de werking van interleukine-2 en hoe het patiënten in de toekomst kan helpen.

Een verstoorde balans in het afweersysteem kan leiden tot autoimmuunziekte. Hierbij richt de reactie zich niet tegen een ziekteverwekker maar tegen ons eigen lichaam. Bij autoimmuunziekten zoals diabetes type 1, multiple sclerose en bijvoorbeeld chronische darmontstekingen speelt Interleukine-2 (IL-2) vaak een belangrijke rol in die verstoorde balans. Daarom is het een target voor nieuwe medicijnen.

Interleukine-2

IL-2 speelt een belangrijke rol binnen het afweersysteem. Om dit beter te begrijpen moeten we de immunologieboeken in duiken. IL-2 is een signaal-molecuul dat bindt aan de IL-2-receptor (IL-2R). Er zijn twee vormen van die IL-2 receptor. De ene zit op zogenaamde CD4-Treg, de andere op CD8-Tcellen. CD4-Treg staat voor CD4-positieve regulatoire T-cellen. Deze cellen zorgen ervoor dat de werking van CD8-Tcellen wordt gedempt. En laten die CD8-Tcellen nu juist degenen zijn die schade veroorzaken tijdens veel auto-imuunziekten.

Nieuwe therapie?

Wetenschappers van de Universiteit van Zurich hebben een immuuntherapie gevonden die specifiek de receptor op de CD4-Treg cellen stimuleert maar de receptor op de CD8-Tcellen met rust laat. Deze specifieke immuuntherapie is eerst getest in kweekcellen en later in muizen. De resultaten zagen er veelbelovend uit.

De immuuntherapie werkt in apen

In samenwerking met BPRC onderzoekers is nu gekeken of deze therapie dezelfde werking heeft in apen. Met geavanceerde laboratorium technieken onderzochten zij de effecten in apen. De immuuntherapie bleek ook in apen een voorkeur te hebben voor CD4-Treg en lieten de CD8-cellen met rust.

Deze bevinding bieden een goede basis voor de verdere studies in mensen en leiden mogelijk tot nieuwe behandelmethoden voor auto-immuunziekten als diabetes type 1, multiple sclerose en chronische darmontstekingen.

Het onderzoek is na te lezen op de website van Science Translational Medicine.