Proefdieronderzoek en COVID-19

09 Oct 2020 | Terug naar Nieuws, publicaties en jaarverslagen
Dutch

Image

 

Met proefdieronderzoek win je geen populariteitsprijs. Daarbij komt dat proefdieronderzoekers vaak alleen communiceren via wetenschappelijke kanalen en niet in de meer toegankelijke media. Voor veel wetenschappers is het werk te ingewikkeld om dit op een begrijpelijke manier uit te leggen aan het gewone publiek.  Het gevolg is dat veel mensen, niet weten hoe en waarvoor proefdieren gebruikt worden. Ze lezen wél over de mógelijkheden van proefdiervrije technieken, maar níet over de beperkingen. Hierdoor is het aantrekkelijk om te geloven dat dierproeven overbodig zijn.

Ongeveer tien jaar geleden werd de Europese richtlijn ter bescherming van dieren in wetenschappelijke procedures ingevoerd. Deze richtlijn is ingebouwd in de Nederlandse wet en richt zich op de ontwikkeling en toepassing van de 3Vs, vermindering, verfijning en vervanging. Daarnaast heeft Nederland zich destijds uitgesproken om in 2025 koploper te willen zijn in proefdiervrij onderzoek.

Nederland als koploper in proefdiervrij onderzoek

Koploper zijn betekent niet dat proefdiervrij direct haalbaar is. Oorspronkelijk was dit initiatief bedoeld om meer geld vrij te maken voor de ontwikkeling van proefdiervrije technieken om routinescreening te vervangen. Ondertussen wordt hetzelfde initiatief gebruikt om het publiek en politici ervan te overtuigen dat ál het werk in proefdieren kan worden vervangen. Recent is er zelfs een petitie bij de Europese Commissie aangeboden om dierproeven per direct te verbieden.

Covid-19

Nederlandse wetenschappers van diverse universiteiten en onderzoeksinstituten uit het hele land onderstrepen dat de covid-19 pandemie laat zien dat we helaas nog steeds op proefdieren moeten leunen. Niet uit gewoonte zoals vaak gezegd wordt, maar omdat de beschikbare proefdiervrije technieken de complexiteit van het gehele organisme vooralsnog niet na kunnen bootsen. Meer lezen? Dat kan op de website van Current Biology.

BPRC geeft graag openheid

Tot nu toe heeft BPRC vier potentiële vaccins en één medicijn getest. De resultaten van deze experimenten mogen we helaas niet kenbaar maken. Niet omdat we niet willen, maar omdat BPRC geen ‘eigenaar’ is van deze vaccins en medicijnen. Het is daarom niet aan BPRC om hier over naar buiten te treden.