Onlangs werd de Amsterdam Neuroscience annual meeting 2021 gehouden, een bijeenkomst van neuro-wetenschappers en mensen uit de kliniek die onderzoek doen aan het brein. Het onderwerp van de bijeenkomst was ‘weerbaarheid’. Hoe weerbaar is ons brein tegen stress en ziektes? Hoe beschermen onze hersenen zich?
Ons brein speelt een grote rol in ons leven. Dat merk je pas, als het mis is. Denk maar aan de ziekte van Parkinson en de ziekte van Alzheimer. Redenen genoeg dus om te bestuderen hoe het brein in elkaar zit, wat er mis kan gaan en wat eraan te doen is.
‘Wel ouwer maar niet gouwer'
Deze uitspraak horen we vaak. En inderdaad, het lichaam gaat achteruit. We worden niet alleen stijf en stram, maar ook onze weerstand tegen ziektes neemt af. Maar hoe komt dit nu eigenlijk? Een AIO van Amsterdam UMC heeft hier, onder begeleiding van onder andere BPRC-onderzoekster Jinte Middeldorp, onderzoek naar gedaan.
Veranderingen in het brein door ouderdomsfactoren in het bloed
In hun onderzoek vonden ze dat als gevolg van veroudering bepaalde factoren in het bloed aanwezig zijn. Deze factoren lijken vervolgens andere cellen van het immuunsysteem, de zogenaamde CD8 T-cellen, te stimuleren om naar de hersenen te migreren. Een belangrijke vinding, omdat we al weten dat bepaalde stoffen van het immuunsysteem bij ouderdom in de hersenen een schadelijk effect hebben.
Beste posterpresentatie
Bovenstaande resultaten werden tijdens de Neuroscience meeting in de poster: ‘Aging blood factors promote CD8 T cell infiltration in the adult mouse brain’ gepresenteerd. Dit werd goed ontvangen, want hiermee werd de prijs voor de beste posterpresentatie gewonnen.