“Holy moly, dat liep even anders dan gepland”, postte Freek Vonk deze week op Instagram, vanuit de Filippijnen, waar de populaire tv-bioloog op zoek is (of was) naar de zeldzaamste krokodillen ter wereld. Na het opsommen van zijn klachten, eindigt hij zijn bericht met “Hopelijk geen dengue 🤔”
Dengue wordt in de volksmond ook wel knokkelkoorts genoemd; een tropische infectieziekte, veroorzaakt door het denguevirus en overgedragen door verschillende soorten muggen. Freeks vrees voor deze ziekte is terecht, aldus onze eigen expert én ervaringsdeskundige, Ernst Verschoor (afdelingshoofd moleculaire virologie). “Zoals de muggenexpert op tv, Bart Knol, al zei, vertoont Freek alle symptomen; hoge koorts, buikkrampen, misselijkheid, hoofdpijn en spierpijn. Ik heb het zelf meegemaakt, door een bezoek aan Frans-Guyana, voor een EU-project, dus ik weet hoe ellendig het voelt…”
Kwestie van goed uitzieken
Ernst denkt nog te weten wanneer hij is geïnfecteerd. “We hadden een uitje naar de lanceerbasis en waren gewaarschuwd voor de verhoogde activiteit van dengue op dat moment. Dus allemaal vol aan de uitgedeelde muggenspray, maar dat heeft in mijn geval niet mogen baten. Ik was alweer thuis toen de koorts opkwam. Daarbij had ik ook erge hoofdpijn achter mijn oogbollen en veel pijn in mijn gewrichten.”
Alle alarmbellen gingen bij Ernst af en hij dacht meteen aan knokkelkoorts. Via de huisarts werd zijn bloed met spoed onderzocht in Leiden. “Het bleek inderdaad dengue te zijn, knokkelkoorts. Ik hoefde niet in het ziekenhuis te blijven, laat staan in quarantaine, want dengue is niet besmettelijk. Kwestie van goed uitzieken en in de gaten houden of het niet erger werd.”
Geen optie voor Freek
Ernst legt uit dat alleen de symptomen zijn te behandelen en dat er geen geneesmiddel bestaat tegen deze ziekte. “Er is wel een vaccin op de markt, maar die werkt niet voor honderd procent. Onderzoek is dus nog hard nodig. Je kunt ook niets doen om dengue vooraf te voorkomen, zoals bij malaria. Nog niet, wij zijn daar als BPRC wel mee bezig. Samen met andere partijen testen we momenteel antivirale middelen, die met name gericht zijn op het voorkomen van infecties.”
Het probleem met dengue is volgens Ernst dat er verschillende soorten van bestaan. “Ik werd met Serotype 1 geïnfecteerd en daartegen ben ik nu, als het goed is, de rest van mijn leven beschermd. Tegelijkertijd ben ik nu éxtra gevoelig voor besmetting met een van de andere soorten. En dan kan die ziekte veel serieuzer worden. Zonder verzorging in ziekenhuis kun je eraan overlijden, en dat overkomt veel mensen, zeker in de derde wereld.”
Het lastige is ook dat vrijwel alle types overal voorkomen. “Vroeger was dat overzichtelijker. In Brazilië type 1, in India type 2, enzovoort. Daar komt nog bij dat het bovenliggende type steeds weer wisselt. De enige manier om dengue te ontlopen, is in Nederland te blijven. Maar ja”, – en hij lacht – “dat is voor Freek natuurlijk geen optie.”