Wat leert de samenwerking tussen apen ons over die van mensen? Taal is hierbij belangrijk, maar hoe doen dieren dit? Het zijn allemaal onderwerpen die langskwamen bij een gesprek met Liesbeth Sterck, gedragsbioloog bij de Universiteit van Utrecht en BPRC, tijdens de ‘Big Five van succesvol samenwerken’ van BNR.
BNR maakte vijf podcasts, elk met een expert op het gebied van gedrag. Eind augustus kwamen deze podcasts online. Bewust net na de vakantieperiode als iedereen weer aan het werk is, of naar school en samenwerken belangrijk is.
Een van deze experts is hoogleraar Liesbeth Sterck, gedragsbioloog aan de Universiteit Utrecht. Liesbeth doet met haar team veel gedragsonderzoek bij BPRC, waar speciaal voor dit doel een groep Java-apen zit van de Universiteit Utrecht. Eerder bestudeerde ze sociaal gedrag bij apen in het wild in Indonesië.
Een plus een is drie
Het idee van gedragsbiologen is dat individuen samenwerken als ze meer voor elkaar krijgen dan wanneer ze iets alleen moeten doen. Een pus een is dan drie. Liesbeth vertelde uitgebreid over samenwerken binnen een soort, maar ook tussen verschillende soorten. Over de rol van communicatie, taal, de omgeving en sociale intelligentie. Het kunnen inschatten wat het belang is van de ander en hoe belangrijk vriendelijkheid is binnen samenwerking. En dat er tussen samenwerkende individuen ook concurrentie kan bestaan.
Het leverde een interessant gesprek op tussen Art Rooijakkers en Liesbeth Sterck dat terug te luisteren is via Spotify, Apple Podcasts en via deze link.